Українське обладнання доставки водню визнали у світі

2 хвилини читати

У вересні світовий лідер – Bureau Veritas – надав позитивну оцінку водневим випробуванням газорегулюючого обладнання виробництва RGC Production.

Українська продукція у всіх режимах випробувань підтвердила надійну роботу з розподілу газової суміші з 20% водню.

Це відкриває для неї європейські ринки, на яких уже починають використовувати газоводневі суміші в рамках впровадження Європейського зеленого курсу (European Green Deal).

В Україні також завершується підготовка до тестування водню при опаленні житла, тому H2redy-обладнання стане в пригоді.

Тести воднем пройшли п’ять моделей шафових газорегулюючих пунктів (ШГРП), зроблених на заводах RGC Production у Львові та Дніпрі. Запуск такого обладнання в серію в перспективі дозволить на 20% скоротити споживання природного газу та зменшити викиди СО2.

Ключовий тест на міцність

Випробування ШГРП українського виробництва – це черговий етап масштабних досліджень, які РГК проводить в Україні з воднем. Кінцева мета випробувань – створення мережі, яка б дозволяла безпечно транспортувати водневі суміші та інші синтетичні гази до кінцевих споживачів.

“До кінця року ми плануємо завершити всі статичні експерименти (пов’язані з транспортуванням газоводневих сумішей – ЕП), повністю перейти до динамічних експериментів і почати подавати газову суміш з 20% водню на прилади споживання.

Якщо все піде за планом, то наступного року перейдемо до постачання газоводневих сумішей кінцевим споживачам на закритих полігонах з використанням водневих установок і одночасно розпочнемо перші тести щодо закачування біометану у газорозподільну мережу”, – ділиться планами директор із стратегії розвитку РГК Станіслав Казда.

За його словами, з 2023 року в Україні планують у рамках пілотного проєкту вперше почати постачати газову суміш з 20% водню кінцевим комерційним споживачам.

Пілотний проєкт будуть реалізовувати в межах двох сіл. До нього залучать 50-100 будинків, власники яких будуть користуватися газоводневою сумішшю для опалення та побутових цілей.

#Україна #технології #іновації #інвестиції