Де Україні взяти дешеву енергію

7 хвилини читати

Чому Україні і світу потрібні малі модульні реактори, – розмірковує Голова правління спілки «Національна Освітня Асоціація» Вікторія Войціцька.

Глобальна енергетична криза, в яку все глибше занурюється світ, демонструє, що сплановані у попередні роки стратегії розвитку енергетики за рахунок ставки на відновлювальні джерела не працюють.
По-перше, зазнала прогнозованого краху ідея механічної заміни брудної вугільної і газової теплової генерації на генерацію сонячну і вітрову. Адже сонце не світить у темний час доби, на яку найчастіше приходяться піки споживання електроенергії. А вітер не дме у штиль, який може тривати днями або й тижнями.

Крім того, вітряки не працюють у сильні морози, як, наприклад, у Техасі минулої зими, коли штат на кілька тижнів занурився у блекаути, бо покладав надто великі надії на нові модні технології ВДЕ (відновлювальні джерела енергії).

Таким чином, скільки б не було в енергосистемі сонячних і вітрових потужностей, раціональний підхід все одно змушує тримати у резервній готовності брудну теплову генерацію у обсязі, не меншому, ніж обсяг ВДЕ. Ці резерви відпрацьовуватимуть вночі та у похмурі і безвітряні зимові дні.

Зрозуміло, що обсяг резервних потужностей теплової генерації має хтось профінансувати. Іншими словами, якщо у вас в енергосистемі є сонячні і вітрові станції, то ви, як споживач, маєте заплатити двічі — і за будівництво ВДЕ, і за будівництво резервних теплових станцій.

До цього готові не всі. От той же Техас виявився неготовим, а тому сидів без світла і тепла в морози.

З іншого боку, непрогнозованість генерації ВДЕ сама собою може спровокувати різкі стрибки цін на сировину для теплової генерації.

Коли потрібно було стрімко наростити виробіток теплових електростанцій на вугіллі в Китаї, світ негайно відреагував на це підвищенням цін на вугілля у 3−5 разів. Якщо потрібно було увімкнути додаткові потужності газових блоків у Європі, ціна на газ підвищилась до понад $1000 за тисячу кубометрів і ніяк не хоче опускатися.

Зайве казати, що за все це «щастя» знову ж таки платить споживач. Ціни на струм у Європі за останні квартали піднялися в рази. Що відразу спричинило галопуючу інфляцію. Наприклад, річна інфляція у ФРН у жовтні через волатильність на енергоринках досягла 4,6% і стала рекордною з 1993 року.

Так легко скотитися у загальну економічну рецесію. А все через надмірні надії на ВДЕ.

Крах рожевих сподівань на безвуглецеву, але непевну відновлювальну енергогенерацію змушує уряди по новому осмислити енергетичне майбутнє планети. У цьому майбутньому немає місця брудній генерації, але і мерзнути в морози, перед цим інвестувавши всі гроші світу у ВДЕ, теж ніхто не хоче.

Уряди розвинених країн бачать безвуглецеву альтернативу ВДЕ у масовому будівництві малих модульних атомних реакторів — Small modular reactors (SMR).

Саме на заміну брудним газовим і вугільним ТЕС мають прийти нові реактори
Принцип роботи малих модульних реакторів (ММР) базується на відомих технологіях відбору енергії під час розпаду атомного ядра. Однак сучасні технології і багаторічний досвід експлуатації «традиційних» ядерних реакторів дозволили вченим суттєво апгрейдити функціонал ММР.

По-перше, ММР займають на порядок менше місця і є набагато безпечнішими, ніж раніше збудовані ядерні реактори. Збирання ММР відбувається у заводських умовах, відповідно, все спеціальне обладнання «упаковується» як слід під належним технічним контролем і всередині єдиного корпусу. Ніякі додаткові маніпуляції з ядерним паливом всередині корпусу під час експлуатації не відбуваються.

Компактні (як кілька транспортних контейнерів) розміри і відносно простіше обслуговування дозволяють гнучкіше обирати місця монтажу ММР порівняно з традиційними ядерними реакторами. Цьому ж сприяє і суттєво нижча встановлена електрична потужність (кілька десятків/кілька сотень МВт) і можливість використовувати для опалення технологічне тепло, вироблене ММР.

Нарешті, величезною перевагою ММР, порівняно з діючими реакторами, є можливість працювати у режимі балансування енергосистеми, змінюючи потужність в залежності від диспетчерських потреб. АЕС, що експлуатуються сьогодні, зазвичай не здатні змінювати навантаження з метою реагування на попит енергосистеми, а ММР будуть здатні. Саме ця особливість нового обладнання дозволяє впевнено говорити про доцільність використання МMР. Адже в усьому світі потрібно знаходити заміну тепловим електростанціям, що балансують провали генерації ВДЕ. Саме на заміну брудним газовим і вугільним ТЕС мають прийти нові реактори.
Динаміка впровадження нової технології у світі набирає обертів. Значно додає цих обертів енергокриза. Була б достатня кількість ММР у промисловій експлуатації сьогодні, можливо, до кризи і не дійшло б.

Чому атомна енергетика не врятує нас від зміни клімату
Світові уряди вживають заходи з прискореного впровадження ММР. Восени минулого року уряд США вперше у світі сертифікував ММР компанії NuScale. Британський Rolls-Royce нещодавно отримав державний грант у 210 млн фунтів стерлінгів на розбудову свого ММР. Роботи з впровадження ММР ведуть у Канаді, Франції, Аргентині, інших країнах. До кінця поточного десятиліття на планеті працюватиме значна кількість ММР.

Для українських реалій технологія малих модульних реакторів виглядає наче манна небесна.

Це саме у нас наявний хронічний дефіцит потужності у холодну пору року розміром у небагато-немало 1−2 ГВт (1−2 стандартних блоки АЕС).

Це саме нам доводиться балансувати набудовані останніми роками потужності ВДЕ застарілими брудними вугільними ТЕС, спалюючи дороге вугілля, яке доводиться імпортувати.

Це саме українські споживачі вимушені оплачувати ледь не найвищий в Європі «зелений» тариф сонячним і вітровим станціям, а потім ще вислуховувати вічні претензії компанії ДТЕК Рината Ахметова, що, мовляв, давайте в рази підвищимо вартість електроенергії в Україні, щоб їхні вугільні ТЕС були ще більш прибутковими, бо вони балансують ВДЕ.

Добре, що Україна має багаторічні традиції роботи з ядерними технологіями. Добре, що якість персоналу і безпечність наших станцій високо оцінюють експерти МАГАТЕ. Добре, що у вересні ми підписали з NuScale меморандум про співпрацю.

Будемо сподіватися на подальше динамічне просування технології ММР в Україні.

Малі модульні реактори потрібні Україні, як і всьому світу. Адже нікому не хочеться двічі оплатити енергогенерувальні потужності за величезними цінами, а потім однак залишитися без електроенергії посеред зими.