Україна – один із лідерів вироблення твердих побутових відходів (ТПВ). За даними Міндовкілля, до війни країна виробляла в середньому близько 500 млн тонн на рік. Лише до 10% перероблялося або спалювалося на сміттєспалювальних заводах для виготовлення тепла та електрики. А 90% йшло на захоронення на сміттєвих полігонах, чиї території вже сягають сотень тисяч гектарів по всій Україні.
Згідно із довоєнними даними, в Україні було зареєстровано 6000 легальних полігонів зі зберігання ТПВ, і ще 35 000 – нелегальних. Реальний стан буде можливо підрахувати лише після закінчення війни. Напередодні Всесвітнього дня вторинної переробки відходів Mind побував на підприємстві «Обухівміськвторресурс» (ОМВР), яке рятує столицю та більшу частину Київської області від сміттєвого колапсу.
Як працює «Обухівміськвторресурс»?
Саме підприємство «Обухівміськвторресурс» було створене одразу після здобуття Україною незалежності. Починали зі знайомих за часів срср відходів – макулатура, склобій, залізо. Проте, за словами гендиректора підприємства Армена Полатьяна, до 2002 року вчилися сортувати та вивчали, які ще відходи і як можна переробляти. «Взагалі, сортувати та переробляти можна все, питання лише у вартості. Іноді дешевше спалити», – пояснює він.
На сьогодні команда підприємства налічує близько 300 працівників, які обслуговують більше 5000 клієнтів з Києва та області. Серед них – найбільші продуктові та промислові торгівельні мережі, заклади громадського харчування, торгово-розважальні центри, промислові підприємства, побутові споживачі.
Щомісяця підприємство приймає до 65 тонн вторинної сировини та займається її сортуванням. Адже наразі галузь вторсировини нараховує лише полімерів до 50 видів і понад 56 видів макулатури. В переробку йде все, навіть кава з кавомашин, яку додають у паливні брикети.
Усю зібрану та відсортовану сировину ОМВР відправляє на переробку своїм партнерам по всій Україні, яких уже налічується близько сотні. Крім того, на полігонах підприємства зберігається маса відходів, до переробки яких ще не дійшла наукова думка. Але, останнім часом все частіше з’являються підприємства, які беруться переробляти нові види сировини.
Що на що переробляється?
ОМВР має й власні виробничі потужності. Наприклад, із зібраного металобрухту виробляють промислові цвяхи, контейнери для збору сміття, пакувальні станки. З частини переробленого паперу – гофровану упаковку для торговельних мереж.
Уся некондиційна деревина та зрізані гілки трощаться та переробляються на паливні брикети, що дуже актуально для України станом на зараз.
Минулого року було закуплено дві машини з технічної переробки саме побутових сміттєвих пакетів від населення. Пакети розрізаються, з їхнього вмісту відділяються важкі предмети від органічних відходів.
За словами Армена Полатьяна, ще з 2016 року підприємство в Обухові намагалося впровадити відповідальне сортування сміття населенням. На жаль, цього так і не сталося: на сьогодні цю ідею підтримує лише 5-6% свідомих громадян. На думку Mind, це середній показник по всій країні.
Органічні відходи також йдуть у переробку, з них роблять добрива. До речі, як пояснили спеціалісти підприємства, споживачам не треба мити використані пляшки та піддони для їжі, головне ретельно вичистити їх від залишків та злити всю рідину.
Як світові бренди привчають споживачів до переробки сміття?
В Україні все більше мереж та підприємств підключаються до руху з сортування та переробки сміття. Наприклад, компанія MacDonald’s зобов’язалася до кінця 2025 року повністю вивести з обігу все пластикове пакування та отримувати 100% пакувальних матеріалів для страв із відновлюваних матеріалів.
Справа в тому, що майже ніхто у світі не переробляє пластикові трубочки для напоїв, і вони просто засмічують землю та океан. Тому все більше компаній замінюють їх паперовими аналогами.
Ще у 2021 році компанія запровадила у всіх своїх ресторанах роздільне сортування сміття. Це також допомагає відвідувачам привчатися до сортування сміття і в побуті.
Одним із далекоглядних кроків компанії став збір та переробка використаної олії та м’ясного жиру із кухонь ресторанів.
Продукт вельми тяжкий та неприємний, але корисний для економіки України. Олія обробляється для подальшого виготовлення біопалива та фарби, а жир з гриля дофільтровують та переробляють на мастильні матеріали у хімічній промисловості.
За матеріалами mind.ua
Фото mind.ua та ProUkraine