Світ складний і Україна має бути гнучкою якщо хоче вижити

4 хвилини читати

Зараз, під час найскладніших випробувань в історії нашої держави, українцям необхідно зрозуміти одну річ – світ набагато складніше, ніж може здаватись на перший погляд. Незалежна Україна народилася у світі який залишив позаду біполярну систему, у якій все підкорювалося логіці протистояння двох гегемонів. Зараз на зміну прийшла строката мозаїка національних держав кожна з яких має власні інтереси, які досить часто вступають у протиріччя один з одним.

Проблема полягає у тому, що у той же час усі ці держави взаємопов’язані потужними економічними та торгівельними зв’язками, породженими глобалізацією, що ще більше ускладнює пошук балансу між захистом національних інтересів та забезпеченням економічного зростання та добробуту громадян.

Україна знаходилася на узбіччі міжнародної політики

Поки Україна знаходилася на узбіччі міжнародної політики, нашим громадянами було достатньо легко ігнорувати ці процеси, оскільки вони ніяк не впливали на їх повсякденне життя. Нам може бути цілком зрозумілим, що правда на нашому боці у цій війні. Але навіть якщо інші народи погоджуються з нами, вони усі мають власні проблеми, які вони намагаються вирішувати.

Простий приклад який відбувся на наших очах – Косово. Західні держави в свій час вирішили, що найпростішим шляхом забезпечити мир у регіоні буде визнати незалежність держави косівських албанців. У Сербії є свої аргументи проти цього рішення. Для України проблема полягає в тому, що якщо ми офіційно визнаємо Косово, навіть попри те, що на цьому не наполягають наші західні партнери, то ми неминуче дамо аргумент нашим ворогам, що цей кейс можна розповсюдити на Крим.

Світ складний і Україна має бути гнучкою якщо хоче вижити

Ми можемо чудово розуміти, історичний контекст цих подій, мати власну думку, але будь яке хаотичне втручання в події на Балканах, на кшталт нещодавніх гучних заяв Олексія Гончаренка грає виключно в інтересах ворога, який є дуже зацікавленим не тільки в отриманні аргументів щодо окупації Крима, але і у поновленні протистояння між Косово та Сербією.

Ми живемо у демократичній державі і кожен з нас має право висловлювати свою думку і впливати на її політичний курс голосуючи на виборах. Але ми повинні також розуміти, що ми не можемо дозволити внутрішнім гравцям визначати зовнішню політику. Джерелом зовнішньополітичних рішень має бути президент України, який був обраний громадянами, має політичну легітимність і бере на себе повну відповідальність за наслідки прийнятих рішень. Ми всі знаходимося в одному човні. Спроби впливати на зовнішньополітичні рішення, заради посилення власних політичних позицій, можуть становити пряму загрозу національній безпеці.

У кожній розвиненій країні існує сформований консенсус стосовно цілей зовнішньої політики, який підтримується більшою частиною еліт. Але у будь-якому суспільстві також є люди які незадоволенні своїм статусом у цій системі і готові поставити власні інтереси вище за безпеку і добробут своїх громадян. Коли один з найвідоміших персонажів письменника Джорджа Мартіна казав, що «хаос – це драбина» то він мав на увазі, що політична нестабільність створює можливості для отримання влади.

Так, наприклад, деяким американським політикам насправді зовсім не цікава прозорість постачань зброї – для них це лише можливість поставити під сумнів існуючий в Сполучених Штатах Америки зовнішньополітичний консенсус, який забезпечує стабільність країни і, відповідно, перешкоджає спробам радикалів отримати політичну владу. Для нас це питання від якого залежить майбутнє нашої держави. Для них лише зручна шпилька, якою можна виправдовувати надумані претензії, чому найбагатша держава світу не має витрачати мізерні для неї кошти для забезпечення геополітичної стабільності Європи, що повністю відповідає американським національним інтересам.

Світ складний і Україна має бути гнучкою якщо хоче вижити

Світ складний і Україна має бути гнучкою якщо хоче вижити. Жодні образи та претензії не варті того, щоб поставити під загрозу безпеку нашого народу та майбутнє наших дітей. В нас ще буде час провести оцінку прийнятих рішень, коли це все закінчиться, і зробити висновки. А поки що, як казав Вінстон Черчилль, якщо ти опинився у пеклі, то продовжуй йти.

 

Фото: EPA-EFE/Roman Pilipey, www.dw.com, ABC News: Jarrod Fankhauser