На Київщині завершився другий етап всеукраїнського арт-проєкту “Жива”

5 хвилини читати

Проєкт «Жива. Справжні історії кохання» засновано волонтерками Оленою Сокальською та Аліною Карнауховою та ініціативною групою українських митців та благодійників наприкінці 2022 року.

З 2024 року цей проект реалізує  Благодійний Фонд “Сучасна Україна” в кожній українській громаді, де є спільнота жінок, які втратили чоловіків та синів у війни. Фонд “Сучасна Україна” також постійно допомагає найкращим бригадам ЗСУ і Нацгвардії, які мужньо тримають фронт.

Живописна картина та історія кохання

на згадку про свого Героя

Метою проекту “Жива. Справжні історії кохання” є соціально-психологічна реабілітація учасниць, допомога родинам Героїв пережити втрату, відшукати в собі сили на творчість і знайте нове дружнє коло спілкування. Арт-проєкт створений, щоб показати, що мистецтво може бути використано як дієвий інструмент для подолання наслідків складних життєвих моментів, відновлення сил і психо-емоційного стану жінок, які втратили на війні своїх коханих.

Жінки вперше в житті створювали художні твори на полотні на згадку про своїх загиблих коханих під керівництвом професійної художниці Тетяни Кашуби, засновниці та викладачки художньої студії «Колорит».

10 березня проєкт “Жива” стартував на Київщині. Кожна з картин  – це історія кохання, написана серцем, про щасливі миті разом, про спільні плани на майбутнє та нездійснені мрії, які зруйнувала війна. Кожна історія кохання – щемлива сповідь жінки про її Героя, наповнена найтеплішими спогадами про нього та про найщасливіші моменти їхнього життя.

«Мій Сашко був неймовірним: добрим, чуйним, дуже позитивним. Його життєрадісний світогляд освітлював усіх навколо. На нього завжди можна було покластися. Він допомагав кожному, хто того потребував», – розповіла про свого коханого Олександра учасниця проекту Ірина Руденко. Дівчина зобразила на своїй картині дорогу, яку бачив її чоловік з авто, коли на початку повномасштабного вторгнення возив гуманітарну допомогу, а потім добровільно пішов захищати Батьківщину у лавах батальйону територіальної оборони.

На Київщині завершився другий етап всеукраїнського арт-проєкту "Жива"

Пейзаж з парою закоханих присвятила своєму загиблому у нерівному бою з рашистською навалою на Донеччині чоловіку Ярославу учасниця проекту Олена Кузьменко. «Це було шалене кохання з першого погляду, про яке пишуть у книжках, коли відчуваєш спорідненість душ та сакральний зв’язок, ніби ви знайомі з попередніх життів», – так згадує дівчина свого полеглого Героя. – «Ми дуже любили осінь, саме золоту осінь, тому що чоловік був затятим грибником і ми постійно виїздили з родиною в ліс саме восени на тихе полювання… Саме восени кляті нелюди забрали життя коханого та мою душу… Той жовтень спалив мою щасливу долю».

На Київщині завершився другий етап всеукраїнського арт-проєкту "Жива"

Юлія Д’яченко, чоловік якої, Григорій, загинув унаслідок отриманих на кордоні Харківської області поранень, з трепетом згадує про їхнє сімейне життя: «Наше життя було наповнене низкою чудових моментів, подорожей, мрій та пригод, де ми не розлучались ні на хвилину, завжди були поряд один з одним, тримаючись за руки, для нас існувало тільки наше кохання.» Свою картину дівчина назвала «Квітуче кохання», адже таким яскравим, ніжним і чарівним як квіти вона пам’ятає їхнє спільне минуле.

На Київщині завершився другий етап всеукраїнського арт-проєкту "Жива"

«Кохання не вмирає», – так підсумовує свою історію кохання учасниця Надія Степура, розповідаючи про свого чоловіка Руслана, який загинув під час виконання бойового завдання на Донеччині. На картині Надії – жінка, яка дивиться в далечінь, де в бурхливому морі маячить маленький кораблик. Саме так учасниця проекту бачить їхню недописану історію кохання.

На Київщині завершився другий етап всеукраїнського арт-проєкту "Жива"

Впродовж двох зустрічей жінки змогли не лише намалювати картину та розказати свою історію, але і поспілкуватись між собою, поговорити із запрошеним психологом, який за бажанням дівчат зміг прокоментувати з психологічної точки зору зображення на картині, спробувати досі нове для себе заняття та отримати позитивні емоції, які так важливі для них.

Проект «Жива. Справжні історії кохання» також є важливим нагадуванням про те, що кожен з нас має пам’ятати і шанувати тих, хто віддав своє життя за наш спокій і свободу, та підтримувати тих, хто втратив своїх коханих і близьких у боротьбі за наше вільне майбутнє.

Докладніше інформацію про арт-проєкт шукайте за цим посиланням.